Ilmastoviisas Sepänpiha

Sepänpihassa yhdistyy ekologinen, viihtyisä ja palveluiden lähelle sijoittuva pientaloasuminen

Sepänpiha edustaa uudenlaista tapaa kaavoittaa. Alue on rakentunut tehokkaasti kaavoitettuun omakotialueeseen, mahdollistaen pientaloasumisen lähellä palveluja. Alueen tehokas hyödyntäminen, viihtyisä sijainti lähellä luontoa sekä alueen yhtäaikainen rakentuminen on erinomainen esimerkki tulevaisuuden kestävästä, ilmastoystävällisestä rakentamisesta ja asumisesta.

Tiiviisti yhteistyössä toteutunut rakentaminen luo yhteisöllisyyttä ja vähentää ympäristön kuormitusta

Rakentaminen Sepänpihan alueella lähti käyntiin samanaikaisesti, jolloin eri rakentamisen vaiheita voitiin toteuttaa synergiassa. Esimerkiksi maanmuokkaustyöt onnistuivat samanaikaisesti usealla tontilla, syntyneitä maamassoja voitiin tehokkaasti hyödyntää alueen sisällä ja rakennusten perustuksetkin teetettiin yhdellä toimittajalla. Tällainen synergiassa toteutettu rakentaminen vähentää merkittävästi ympäristön kuormitusta, kun rakentamisen eri vaiheiden toimintoja ja resursseja on voitu yhdistää. Esimerkiksi maamassojen erillisiä kuljetuksia ei ole tarvinnut järjestää. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys sekä ekologinen toteuttamistapa ovatkin olleet Sepänpihan alueen rakentumisen ytimessä jo suunnitteluvaiheesta asti.

Viihtyisä ja turvallinen ympäristö palveluiden läheisyydessä houkuttelee kestävään liikkumiseen

Sepänpiha sijoittuu kävelymatkan päähän Nummelan keskustan palveluista. Linja-autoasema ja lähin bussipysäkki Helsingin suuntaan löytyvät vajaan 1,5 km päästä, lähimmät ruokakaupat ovat noin kilometrin säteellä ja Pajuniityn päiväkoti vajaan kilometrin päässä. Alueen välittömästä läheisyydestä löytyvät myös kattavat liikuntamahdollisuudet, esimerkiksi Pajuniityn liikuntapuisto ja kuntoportaat.

Sepänpihalta on helppo liikkua arjen palveluihin. Turvalliset kevyen liikenteen väylät ja palvelujen läheisyys houkuttelevat autottomaan liikkumiseen. Aluetta ympäröivät puistoalueet, kuten Pajuniityn puisto ja Nummelan Niittu tuovat viihtyisyyttä kävelyyn ja pyöräilyyn. Pajuniityn alueen kevyen liikenteen verkostoa kehitetäänkin aktiivisesti. Sen tavoitteena on entisestään parantaa kestävän liikkumisen edellytyksiä alueen asukkaille. Myös suunnitellun Tunnin junan Nummelan asema tulisi sijaitsemaan vain 1,5 kilometrin päässä Sepänpihalta.

Rakentamisen ratkaisut tukevat ekologista ja kestävää asumista

Sepänpihassa on huomioitu myös kestävän ja ekologisen arjen ratkaisut. Yksi Sepänpihan omaleimaisista ratkaisuista on alueen kiinteistöjen yhteinen jätekeräyspiste. Yhteinen jätepiste mahdollistaa laajasti eri jätejakeiden tehokkaan kierrättämisen kaikilta kiinteistöiltä. Samalla jäteastioiden tyhjennys luonnistuu tehokkaasti ja helposti yhdeltä pisteeltä.

Kotimaisuus, paikallisuus, ekologisuus, kierrätetyt materiaalit ja uusiutuva energia ovat korostuneet Sepänpihan kohteiden suunnittelussa, monissa materiaalivalinnoissa ja teknisissä ratkaisuissa. Alueen pientalot on rakennettu myös energiatehokkuutta silmällä pitäen. Suurimpaan osaan niistä on esimerkiksi asennettu poistoilmanlämpöpumppu lämmityslähteeksi sekä muita lämpöpumppu- tai tulisijaratkaisuja lämmityksen tueksi. Aurinkoenergiaakin aiotaan hyödyntää muutamassa kohteessa.

Näillä sanoilla Sepänpihalle muuttavat asukkaat ovat kuvailleet aluetta

Katso Pieni koti iso elämä – Vihdin Kotinäyttely -ohjelmasarja AlfaTV:n Permanto.fi-palvelussa

Pääset omalta kotisohvaltasi kotinäyttelyvieraaksi Sepänpihan alueen moderneihin pientaloihin ja tutustumaan elämään alueella. Juontajina toimivat Perttu Sirviö ja Hanna Sumari.

Permanto: 1. jakson tallenne >>

Permanto: 2. jakson tallenne >>

Tutustu tarkemmin näyttelykohteisiin >>

Selaa näyttelylehteä >>